ÁKOS ultimate fotosop konteszt

From Ákos Bardóczi
Jump to navigation Jump to search
korpáczy ákos

Mondhatni egy minimális értelmi szint fölött visszatérő téma a tág értelembe vett misinformation és dezinformáció természete. Itt most nem kimondottan a kifinomult, sokmilliárdos költségvetéssel machináló propagandára gondolok vagy éppen azokra a clickbait-hálózatokra, amik vagyonokat keresnek azzal, hogy megtévesztő címekkel, a hirdetési szolgáltatók kijátszásával felhasználók tömegeit csalják olyan helyre, ahol a tartalom minőségétől függően esetleg a harceddzettebb netezőnek sem esik le azonnal, hogy ami eléjük került, kamu.

Személyes kedvencem David Jewberg, aki éveken keresztül volt olyan biztonságpolitikai szakértő, akinek bejárása volt a Fehérháztól kezdve a Pentagonon át az NSA-ig mindenhova, nívósabbnál nívósabb lapokban adta a szakértői interjúkat, amikre más neves szakértők hivatkoztak. Egészen addig, amíg a Bellingcat kiderítette, hogy konkrétan nem létezik.

iakos instagram

A témával kapcsolatban egyébként magyar nyelven erre található kitűnő összefoglalás. Vénebb rókák még emlékezhetnek arra a járványszerűen terjedő hülyeségre, amikor valaki létrehozott egy FB-oldalt, aminek a címe azt sejtette, hogy ha a felhasználó nem lájkolja az oldalt azonnal, fizetőssé válik a Facebook, az oldal leírásában viszont világosan szerepelt, hogy az egész viccoldal. Az oldalnak persze megjelent magyar nyelvű mutációja is, amiről ez a kortörténeti, mondhatni felbecsülhetetlen, ugyanakkor baromira szórakoztató tumbli emlékezik meg

Egy blog a hősök emlékére, akik a barikádokon kommenteltek, hogy senki se tehesse fizetőssé a Facebookot.

korpáczy ákos instagram, Parque Lage

A Nyelv és Tudomány aka NYEST.hu szakírói is többször foglalkoztak azzal a témával, hogy sokszor pusztán a néhány szavas headline alapján a tartalomfogyasztó lényegében azonnal elhiszi, amit hirtelen lát, még abban az esetben is, ha a kontextusból nemhogy valószínűsíthető, hogy az kamu, hanem explicit módon le van benne írva, hogy az. A NYEST.hu jellemzően edukáltabb olvasótáborral rendelkezik, a szerkesztőség pedig gondolt egy nagyot, mégpedig hogy ők maguk is csinálnak egy clickbait cikket, aminek a címe totális kamu, a cikk szövege pedig ezt azonnal tisztázza ezt, majd megfigyelik, hogy mennyien kommentelnek, mielőtt egyáltalán a cikket végigolvasnák. Az eredmény döbbenetes volt. Fontos megjegyezni, hogy amit sejtetett a cím, nyilván nem valamiféle szélsőkretén politikai propagandatartalom volt, nem is a legsötétebb bulvármocsokra jellemző cím, amiről nem derül ki azonnal, hogy teljesen alaptalan. A NYEST.hu olvasóinak egy meglepően nagy része mégis előbb reagált olyan módon pusztán a cím alapján arra, amit látott, mielőtt a teljes tartalmat végigolvasta volna.

Influenszerkedés kicsiben és nagyban...

korpáczy Copacabana Rio de Janeiro

Ugyancsak könyvtárnyi anyagot töltöttek meg hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb, témához kapcsolódó közösségi web közvetítette dezinformációk, nem kis részben az Instagram eszelősen megtévesztő jellegének kutatásával.

Nem egy olyan influenszer, azaz több tízezer vagy több százezer követővel rendelkező entitást - köznyelvi értelemben zoknibábot vagy kamu fiókot - azonosítottak, amiről több év után derült ki, hogy nincs mögötte létező személy.

A közösségi web még sehol sem volt, amikor nekiszögezték a kérdést egy-egy celebnek,

így például mindannyiunk Kiszel Tündéjének, hogy lényegében mit is tettek le az asztalra, mire némi mellébeszélés után durcásan kitértek a kérdés elől.

Tehát az, hogy valaki lényegében abból éljen, amit mutat magából, nem pedig abból, ami valójában őmaga vagy ha erősebben akarok fogalmazni, amennyit ér, amennyit elért életében, amennyit tett másokért, egyáltalán nem új jelenség. Csak éppen a közösségi weben további új csatornák jelentek meg, amivel elérhető a célcsoport.

LEO Rooftop instagram korpáczy ákos

Ha valaki 5-10-15-20 évvel ezelőtt utalgatott volna rá, hogy azt, aki tömegesen megtéveszt másokat, lényegében hülyét csinál idomított lájkolótáborából, valójában pedig legfőbb bevételi forrása mások lehúzása a törvény által is súlyosan szankcionált bűncselekményeken keresztül, mint amilyen a sikkasztás, csalás, zsarolás, azonnal széles körben megvetés tárgya lesz. Nos, nem így történt.

Ha valaki nem érti, hogy nem baszkikám, nem az a hülye, akit életében egy-két alkalommal le lehet húzni, csak azért mert "hülye", annak nem kezdem el magyarázni, hogy de bizony igen, áldozattá akárki válhat, hasonlóan ahhoz, hogy egy feketeöves harcművészt is megtámadhatnak olyan módon, hogy belehal a sérüléseibe. Ezzel egy videóban is foglalkoztam nemrég.

Ahogyan korábban azt sem gondoltuk volna, hogy aki a róla kialakított önkép fenntartását olyan betegesen fontosnak tartja, hogy olyan képeket hamisít, majd tölt fel, ami nyilván nem lehet valós olyan értelemben, hogy ott és akkor nem is lehetett, nem is készülhetett róla kép, tényszerű némi kutatás után.

És most jön a csúcs! Amikor valaki valóban elutazik flexelni menőbbnél menőbbnek mondott helyekre, az Insta-csatornájára azt viszont nyilván nem fogja feltölteni, hogy szerencsétlen ezért olyan árat fizet, hogy például egyik vén fasz hotelszobájából a másikéba vándorol naponta akár többször is. Mármint akiknek nem kimondottan kispolgári szolgáltatást nyújt, ha szabad eufemizmussal élnem.

Igaz, ha valakinek több száz képe van, néhány nehezen elővájható kivétellel csak ő van rajta, minimum gyanus kellene, hogy legyen, de kit is érdekelnek az ilyen részletek, nem?

Nem tudom, hogy mennyi esküdt ellenséget szereztem az elmúlt néhány évben azokkal a posztjaimmal, amiben arról írtam, többek közt, hogy birkanyáj módjára lájkolják többen valakinek a képeit, csak éppenséggel az nem jut eszükbe, hogy egy-egy utazásért és szelfi árát vagy a fent emlegetett módon fizeti meg valaki vagy hasonlóan megvetendő módon.

Például valaki elutazik - nem mástól tisztességtelenül megszerzett pénzből,  esetleg sajátból - csinál néhány képet, majd kenőmájason él néhány hónapon keresztül ezt követően. Vagy éppenséggel bemegy egy-egy reptéri VIP lounge-ba flexelni úgy, hogy egyébként egy uborkagyalura nem lenne pénze.

Megyer hegyi Tengerszem ákos korpáczy instagram

Alighanem nem lettem népszerű azzal a posztommal sem, amikor arra utaltam, hogy valami fapados szutyokkal valaki eljut Görögbe' egy hétre,  aztán vagy fizetés nélkül lép le a hotelből, és már nem hogy árkon-bokron, de régen az adott állam határán túl van, mire be tudnák hajtani rajta a hotel árát. Vagy éppenséggel az év fennmaradó részében olyan, jellemzően alacsonyan jövedelmező melót végez, amit azért épeszű ember nem tenne ki a kirakatba. Haladó szinten pedig behazudja, hogy valami überkirály melója van, aki pedig mást mond, nyilván hazudik, sőt, éppen az, aki kétségbe merészeli vonni a hitelességét, hiteltelen gyökér, még akkor is, ha ennek hitelessége faék egyszerűséggel, néhány guglizással ellenőrizhető.

Néhány évvel ezelőtt kimondottan intenzíven kutattam a témát, már csak egy-egy, extrémebb esetnél akad meg a szemem. Többek közt azért, mert folyamatosan ezzel foglalkozni, egyszerűen lélekölő, ahogyan például a közösségi webes szolgáltatások moderátorainak, bűnügyi felderítőknek és civil kutatóknak is egy idő után igencsak megterhelő kutatási anyagként vagy bizonyítékként felhasználható élveboncolást, gyermekbántalmazást, állatkínzást és hasonlókat ábrázoló videókat gyűjteni.

Ésszel csinálva annak viszont semmi akadálya, hogy akinek van egy csöpp esze, körberöhögjön egy olyan bohócot, aki ellen lassan már több hatóság nyomoz, mint amennyi nem, ráadásul a saját - korábbi, ámde máig behazudott munkahelyét - is olyan helyzetbe hozta, amitől ugyancsak nem képzelhető el sok nagyobb aljasság.  

Engem többen kérdeztek egy konkrét nyomozás állásáról, amiben érintett vagyok, amiről továbbra sem fogok nagyon mondani semmit csak úgy, nem mintha nem tudtam volna magamtól is, de alaposan felhívták rá a figyelmem, hogy a nyomozás érdekét sértené. Ami tudvalevően még egyszerűbb esetekben sem fut le néhány évnél gyorsabban. Arról az átverésről, aminek én lettem áldozata, amolyan cheatsheetet is készítettem, akit érdekel erre találja, LinkedIN belépést követően érhető el ezen a linken.

Egy videót készítettem nemrég, ami kapcsolódik a témához, ami néhol vontatottnak tűnhet, azzal is tisztában vagyok, hogy többek akkor sem fognák fel, ha többször is megnéznék. Viszont, akit érdekel, itt érheti el.

Dolmabahce Palace Istanbul, iakos instagram
ákos korpáczy instagram Hilton Istanbul Bomonti Hotel Conference Center